Educational Events

2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011

Social Events

2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011

2018 г.

Introduction to Regulatory affairs, medical information and market access (HTA) – Foundation Skills in Medical Information 2018, training course, 26.09. – 28.09.2018,

начало 9:00 ч. УМБАЛ „Св. Екатерина“

гр. София 1431 бул. Пенчо Славейков № 52А, зала 2

Програма | Регистрация
ЖРЕБИЙ ОПРЕДЕЛИ ГОЛЕМИЯ ПОБЕДИТЕЛ В КУРС ПО ЛЕКАРСТВЕНИ РЕГУЛАЦИИ 2017

13.12.2017 г.

30 души, участници в Курс по лекарствени регулации 2017, получиха отлични оценки на тестовете в трите модула на събитието и участваха в томбола за награда от БАЛИ.

На 12.12.2017 г. късметът беше с Искрена Йорданова от Б. Браун Медикал, чието име беше изтеглено на случаен принцип сред имената на всички 30 участника в курса с високи резултати на тестовете.

Искрена получи предметна награда – бордна чанта Samsonite American Tourister и сертификат за отлично представяне.

Участниците с най-високи оценки от тестовете са публикувани на http://www.badibg.org/2017/Spisak%20nai%20dobre%20predst.%20Modul1-3.docx .

С награждаването, приключи събитийният календар на асоциацията за тази година. Същевременно, в близките дни, БАЛИ ще публикува на www.badibg.org форма за ранна пакетна регистрация за ивентите си през 2018 г., която ще предлага повече от празнична отстъпка за всички, регистрирали се за участие в предстоящите курсове семинари и други, до средата на месец януари 2018 г.
KICKOFF СЪС СЪЗДАТЕЛИТЕ НА DANISH PHARMACEUTICAL ACADEMY ПРОВЕДЕ БАЛИ В НАВЕЧЕРИЕТО НА КОЛЕДА

05.12.2017

Atrium - водещата датска организация за следдипломна квалификация и създател на Danish Pharmaceutical academy се свързаха с Българска асоциация за лекарствена информация с предложение и молба за провеждане на kickoff в България. С оглед политиката на БАЛИ да работи целенасочено за повишаване професионалната квалификация и компетентности на своите членове, реагирахме своевременно и въпреки изключително натоварената програма на асоциацията в края на годината, реализирахме ивента.

Събитието се проведе на 5 декември 2017 г., с участието на колеги от генеричната и иновативната индустрия у нас. Датската страна беше представена от Тина Йенсен – главен програмен директор по лекарствени регулации в Atrium и Ан Кристине Корсгард - управител на Biomark A.p.S. (Denmark).

Бяха обсъдени въпроси, относно комуникацията и колаборацията между регулаторните органи, научните среди и индустрията в Дания, бяха дискутирани добрите регулаторни практики, както и международното сътрудничество в сферата на лекарствените регулации, и други.

Същевременно, Atrium посетиха и Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) за работна среща с доц. Асена Стоименова – изпълнителен директор на ИАЛ и Богдан Кирилов – зам. - председател на агенцията. Българска асоциация за лекарствена информация планира съвместните обучения с Atrium да се провеждат и със специалното участие на експерти от ИАЛ.

Надяваме се, тази ивент да постави основите на ползотворно партньорство, което ще осигури на членовете на БАЛИ нови и любопитни възможности за професионална квалификация и усъвършенстване.
ШЕСТИМА ПЕЧЕЛЯТ ОТ ОНЛАЙН АНКЕТА НА БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ЗА ЛЕКАРСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ

30.11.2017 г.

Шестима участници в третия модул на Курс по лекарствени регулации 2017, който попълниха онлайн анкетата за събитието, ще получат коледни комплименти от БАЛИ. По традиция, във всяко събитие, един отговорил коректно на всички въпроси от анкетната карта печели предметна награда. Този път, УС на асоциацията, реши да награди всички шестима участници в модула, които са отделили време и са отговорили на всички въпроси от анкетата. Имената на колегите, които ще получат нашата коледна изненада са:

1. Милен Недев, Боарон

2. Искрена Йорданова, Б. Браун

3. Юлияна Богданова, МЛД Трейдинг

4. Даниела Чернева, Медокеми

5. Кирил Тодоров, Новус ЕООД

6. Екатерина Генова, Екофарм

Същевременно, искрено благодарим и на останалите участници в третия модул, който намериха време да споделят с нас мнението си за събитието и бъдещите проекти, и инициативи на БАЛИ. Припомняме, че мнението и коментарите на участниците в събитията на асоциацията са от изключително значение за бъдещите проекти на БАЛИ.

Желаем на всички членове на Българска асоциация за лекарствена информация здрава и благополучна 2018-та!


БАЛИ ОБЯВИ ПРОЕКТОПРОГРАМАТА СИ ЗА 2018-ТА

С „ЛЕКАРСТВЕНА БЕЗОПАСНОСТ – ВТОРА ЧАСТ” ПРИКЛЮЧИ ТАЗГОДИШНИЯТ КУРС ПО ЛЕКАРСТВЕНИ РЕГУЛАЦИИ НА БАЛИ

24.11.2017

На 24 ноември 2017 г., в присъствието на над 120 регулаторни експерти, БАЛИ проведе последния модул от Курс по лекарствени регулации 2017 – „Лекарствена безопасност – актуална регулаторна рамка, част II”. Специален гост на събитието беше д-р Галинка Павлова – зам.-председател на Български лекарски съюз, с чието приветствие беше открит форумът.

Collection and management of pharmacovigilance data after receipt of a marketing authorisation, Literature monitoring - MLM Service, PSURs, The Impact of EMA's MLM on MAHs, PV in pre – approval – DSUR, Medication Errors & Off Label Use – examples, Pharmacovigilance and contractual interrelations with third parties, Eudravigilance update, The Role of Pharmacovigilance Department within the Company бяха част от темите, презентирани в модула от лекторите д-р Вили Топалова /ФармаЛекс/, Катарлин Тимар Хорват /ComFit Europe/, Константин Качулев /Кюмарк – КК/, Валентин Копанаров /PPD/, Мария Долева /Бьорингер Ингелхайм/, д-р Ева Борисова /Салвис Фарма/, Марги Строкова /GSK/.

На събитието беше анонсирана и проектопрограмата на БАЛИ за 2018 г., част, от която са 4 уъркшопа и ежегодният Курс по лекарствени регулации. Сред темите на събитията са “Cosmetic products regulatory affairs – update”, “Food supplements – update”, “Medical Writing, base for the clinical trail and HTA”, Regulatory update – Brexit, Market Access, Drug supply”, “Pharmacovigilance training for EU QPPV” и много други.

7-годишнината на БАЛИ, която асоциацията отбелязва през ноември, беше поводът участниците да получат освен актулна информация в сектора „Лекарствена безопасност” още и предметни награди и подаръци, в контекста на предстоящите Коледни празници.

Напомняме, че всички отлично представили се на тестовете от трите модула, ще участват в томбола за спечелване на супер практична и модерна бордна чанта с отделение за лаптоп Samsonite – American Tourister. Очаквайте подробности за томболата в близките дни.ПРОФ. АКСЕЛ ТИЛЕ, ПРОФ. БАРБАРА СИКМЮЛЕР И ТОП-ЕКСПЕРТИ ОТ ИАЛ И БГ ИНДУСТРИЯТА ПРЕДСТАВИХА НАЙ-НОВОТО В ЛЕКАРСТВЕНАТА БЕЗОПАСНОСТ

03.11.2017

На 3 ноември, Българска асоциация за лекарствена информация представи, пред над 120 регулаторни експерти, актуалната регулаторна рамка в Лекарствената безопасност. Специален гост беше ректорът на Медицински университет - София – проф. Виктор Златков, който откри семинара.

Темите „Regulatory authorities and requirements“, „Assessment of pharmacovigilance information“, „Procedural documentation, quality system and pharmacovigilance“, „Pharmacovigilance inspections“, „Updated pharmacovigilance topics for discussion“бяха представени от проф. А. Тиле (Германия), проф. Барбара Сикмюлер (Германия), д-р Мария Попова (ИАЛ) и д-р Вили Топалова (PharmaLex).

Събитието се проведе под мотото “7 years, and we`re just getting started”. Този ноември, БАЛИ отбелязва своята седма годишнина. Това беше и поводът, в паузите на семинара, участниците да имат възможност да се запознаят отблизо с експозиция оригинално персийско изкуство върху керамика. Именно един от изключително красивите и уникални керамични съдове получи като подарък късметлията в една от традиционните за събития на асоциацията томболи. Комплименти, по повод годишнината, получиха още седем участника – бонус карти, с отстъпка за събития на БАЛИ през 2018 г. Събитието приключи с анонсиране имената на участниците в първия модул на Курс по лекарствени регулации 2017, представили се отлично на теста: Румяна Шаренкова (Химакс фарма), Бисерка Славчева и Никола Патеров (Ей енд Ди Фарма), Искрена Йорданова (Б. Браун Медикал), Павлина Антовона (Чайкафарма) и Росица Ранчинска (Унифарм).

Напомняме, че всички отлично представили се на тестовете от трите модула, след края на Курса ще участват в томбола за спечелване на супер практична и модерна бордна чанта с отделение за лаптоп Samsonite – American Tourister. Курс по лекарствени регулации 2017 продължава със семинар на 24.11.2017 г., с който ще приключим темата Лекарствена безопасност – актуална регулаторна рамка.

Програма и регистрация за последния модул от Курса.

Галерия от второто събитие на Курс по лекарствени регулации 2017 вижте тук.НАД 150 РЕГУЛАТОРНИ ЕКСПЕРТИ УЧАСТВАХА В ПЪРВИЯ МОДУЛ ОТ КУРС ПО ЛЕКАРСТВЕНИ РЕГУЛАЦИИ 2017

16.10.2017

Д-р Даниела Дариткова – председател на Комисия по здравеопазване към НС и доц. Асена Стоименова – изпълнителен директор на ИАЛ, бяха официални гости и откриха първия модул от тазгодишния Курс по лекарствени регулации на Българска асоциация за лекарствена информация.

„Лекарствени регулации; Клинични изпитвания спрямо Регламент (ЕС) 736; Фалшиви лекарства и въвеждане на Директива 2012/62/ЕС - серилизация; Биоподобни лекарства – взаимозаменяемост; Холистичен маркетинг; Медицински изделия - въвеждане на новото законодателство” бяха основните теми, презентирани и активно дискутирани по време на първото събитие, които се проведе на 13.10.2017 г. в аула „Максима” на УМБАЛ „Света Екатерина”.

Всяка една тема беше подготвена и представена излючително професионално от лекторите, чиято експертиза безусловно допринесе ползи за участниците в събитието.

Една от водещите теми в модула беше и предстоящата релокация на Европейската агенция по лекарствана (ЕМА). Проф. Татяна Бенишева – председател на БАЛИ и автор на идеята България да кандидатства за домакин на ЕМА след БРЕКЗИТ, сподели коментара си, относно публикувания резултат от вътрешно проучване сред служителите на агенцията, като и факта, че ЕМА няма право да провежда подобни проучвания, чийто анализи да публикува на официалната си интернет страницата, предвид, че това не й е вменено от Еврокомисията. Тъй като изисквания на ЕМА са само в 5 критерия, без конкретика в тях и реално не се знае какво се очаква по всеки показател, става видно, че подобна преднамерена ситуация е в полза на единици държави, които са имали достъп до информацията - видно от резултатите и оценките на кандидатурите.

Курс по лекарствени регулации продължава с Модул 2 – Лекарствена безопасност, част 1, който ще се проведе на 3 ноември 2017 г., в зала „Централ” на хотул Форум, София. Последното събитие от Курса – Лекарствена безопасност, част 2, ще се състои на 24 ноември 2017 г., отново в хотел Форум, София.

Регистрацията за двата модула продължава до изчерпване на свободните места. Програма & регистрационна форма вижте на www.badibg.org

Същевременно, целият коментар на проф. Татяна Бенишева за предстоящата релокация на ЕМА, четете в предстоящия брой на в-к „Форум медикус”.
ПРИКЛЮЧИ FOUNDATION SKILLS IN MEDICAL INFORMATION TRAINING 2017

29.09.2017

„Medical Information - general principles and terminology, Sources of Information, Pharmacology fundamentals; CA, MRP, DP, CP”, „Medical Information related to the drug development process”, „Medical Information related to the pharmacovigilance” бяха трите модула на обучението, което асоциацията проведе в периода 26 – 28.09.2017 г. Проектът провокира изключителен интерес сред регулаторните среди у нас и местата за участие в трейнинга бяха ангажирани за броени дни.

Горди сме да заявим, че подготовката и провеждането на подобно обучение, изисква огромен професионален ресур и експертиза, с които БАЛИ може да се похвали. Благодарение професионализма на нашите лектори, успяхме да систематизираме и представим на участниците в събитието огромен обем от информация, която презентирана и обобщена по този начин, няма къде другаде да бъде открита, поради факта, че включва компетенции и информация от различни сектори на фарма индустрията.

Тридневният трейнинг провокира конструктивни дискусии, полезни обсъждания и интерактивност сред участниците. Накрая на събитието, всеки участник получи сертификат за преминато обучение по Foundation Skills in Medical Information.

Предвид интереса към проекта и ограничения брой участници, които могат да участват в подобно обучение, УС на асоциацията обмисля провеждането и на бъдещи подобни трейнинги, информация за които, ще бъде публикувана на www.badibg.org и във Facebook страницата на БАЛИ.


ЕМА ПУБЛИКУВА РЕЗУЛТАТИ ОТ ВЪТРЕШНО ПРОУЧВАНЕ ЗА НАГЛАСИТЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ, ОТНОСНО НОВАТА ДЪРЖАВА - ДОМАКИН

29.09.2017 г.

На 26.09.2017 г. ЕМА публикува резултати от вътрешно проучване сред служителите си, относно техните очаквания и предпочитания към новата държава – домакин (The staff` s assessment of whether the candidate cities fulfil their needs and expectations was a personal assessment). Към документа няма приложена методология на проучването и показатели, по които участниците са класирали държавите. Изследването е направено сред административния екип на ЕМА, който не включва всички останали 4 500 експерта от ЕС, пътуващи ежемесечно до централата.

Смятаме, че представянето в публичното пространство на резултати от проучвания, без приложена методология и без обективни и валидирани данни, са манипулативни, с цел насочване на общественото внимание към приоритетни 5 държави. 

Вижте EMA staff survey


Коментар на проф. Т. Бенишева по темата за clinica.bg


ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ЗА ЛЕКАРСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ E ИЗБРАН ЗА ЧЛЕН НА ACEMEA - ADVISORY COMMITTEE EUROPA, MEDDLE EAST AND AFRICA, КЪМ DIA EMEA

20.09.2017

Проф. Татяна Бенишева – председател на Българска асоциация за лекарствена информация, бе избрана за член на Консултативния съвет за Европа, Близкия Изток и Африка (Advisory Committee Europa, Meddle East and Africa - ACEMEA) към DIA EMEA.

Чест е, че световна организация с над 50 – годишна история и над 30 000 члена от целия свят, като DIA (the Drug Information Association), отправя предложение към председателя на БАЛИ, с изключително стратегическо значение.

Екипът на Българска асоциация за лекарствена информация честити признанието на проф. Т. Бенишева и й желае успехи в поредното професионално предизвикателство.


БЪЛГАРИЯ ИЗДИГНА КАНДИДАТУРАТА НА СОФИЯ ЗА ДОМАКИН НА ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА (ЕМА) СЛЕД БРЕКЗИТ

01.08.2017


   31 юли 2017 г., последният ден за подаване на заявления за хостване на ЕМА след BREXIT, Министерският съвет на Република България издигна кандидатурата на София. С гордост заявяваме, че Българска асоциация за лекарствена информация вложи изключително много усилия и ресурс, за да сигнализира и провокира Правителството и държавните институции, че трябва да кандидатстваме, да заявим интерес и да бъдам в листата на държавите – членки на ЕС, които допринасят за утвърждаване целите на европейските политики.

От пролетта на миналата година, председателят на БАЛИ – проф. Татяна Бенишева, многократно алармира органите, взимащи политическите решения у нас, чрез активна и целенасочена медийна кампания. За период от една година, Асоциацията комуникира темата ЕМА и предстоящата й релокация, чрез десетки писма до Президенство, Министерски съвет, Министерство на Външните работи, Народно събрание, Министерство на здравеопазването и Омбудсмана на Републиката. Получихме подкрепа на много неправителствени организации в сектора, както и бизнес форуми. Провокирахме публична дискусия по темата в Credoweb.bg, подготвихме и разпространихме стотици информационни листовки за ползите от хостването на ЕМА, бяхме поканени в събития на други организации, за да презентираме и разясним защо е важно и задължително България да зави интерес за домакинство на Агенцията. Към днешна дата, отчитаме, че усилията ни си заслужаваха.

През ноември 2017 г., ЕК ще вземе решение, посредством гласуване, коя ще бъде новата държава – домакин на Европейската агенция по лекарствата след  BREXIT.

Новини по темата следете на нашия сайт и Facebook страницата ни.

Виж Решение на Министерски съвет на Република България:

http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0212&n=4260&g


EMA in Bulgaria – clips and website28.07.2017

ПРОЦЕДУРА ПО ПОДБОР НА ПРОЕКТИ ОП”ИНОВАЦИИ И КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ” 2014 – 2020 БЕШЕ ПРЕДСТАВЕНА НА ЧЛЕНОВЕ НА АСОЦИАЦИЯТА

 

На 28 юли 2017 г., Българска асоциация за лекарствена информация проведе работна закуска, за да представи на своите членове възможностите за ЕС финансиране по ОП „Иновации и конкурентоспособност” 2014 – 2020. Партньор на събитието бяха Global Consulting, чийто експерти презентираха условията за кандидатстване и отговориха на всички въпроси на участниците.

Събитието е част от програмата на БАЛИ за подкрепа на своите членове. Освен големите традициони събития в сектор Лекарствени регулации, Асоциацията регулярно организира малки ивенти за презентиране и обсъждане на различни актуални проблеми и теми за сектор фармация.

Същевременно, през есента стартира ежегодният Курс по Лекарствени Регулации, който тази година ще се проведе в три модула:

13.10.2017 – Лекарствени регулации; Клинични изпитвания спрямо Регламент (ЕС) 736; Фалшиви лекарства и въвеждане на Директива 2012/62/ЕС – серилизация; Биоподобни лекарства – взаимозаменяемост; Холистичен маркетинг; Медицински изделия – въвеждане на новото законодателство;

03.11.2017 – Лекарствена безопасност – актуална регулаторна рамка ,част I;

24.11.2017 - Лекарствена безопасност – актуална регулаторна рамка ,част II;

Към момента, местата за участие в първи модул са изчерпани. Все още има единични свободни места за модули 2 и 3. Детайлна програма за събитието и регистрационна форма, могат да бъдат открити на www.badibg.org


26.06.2017 г.

„БРЕКЗИТ: ЕМА ТРЯБВА ДА ИМА НОВ ДОМ!”

ЗАПОЧВАМЕ ДИГИТАЛНА ДИСКУСИЯ

Как ще повлияе лекарствените процедури (CP, MRP, DCP) и QPPVs, QPs излизането на Великобритания от ЕС, чийто холдери (ПРУ – притежател за разрешение за употреба) са пряко свързани с Брекзит, в предвид, че срокът за приключване на лекарствените процедури е 29 март 2019 г., 23:59ч.?

Отговорите на този и още много други въпроси, пряко свързани с една от най-горещите теми в следващите месеци в Европа и у нас, ще бъдат обсъждани в credoweb.bg – социалната платформа за здраве в България.

Започваме дигиталната дискусия „Брекзит: ЕМА трябва да има нов дом!”.

Модератори на дискусията са трима безспорни професионалнисти и топ - експерти:

1. Авторът на идеята България да се бори за хостване на Европейската агенция по лекарствата след Брекзит - проф. Татяна Бенишева, дмн, MDRA; Медицински университет – София, ФОЗ; Президент на Българска асоциация за лекарствена информация (БАЛИ);

2. Зоя Паунова, изпълнителен директор, Astra Zeneca;

3. Георги Руйчев, изпълнителен директор, БФБЛ;

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов заяви публично, по време на посещение в Брюксел, че България е способна и ще се бори за домакинстване на Европейската агенция по лекарствата (EMA) и Европейския банков орган след Брекзит, които към момента са ситуирани в Лондон.

За да следите дискусията, задавате въпроси, споделяте мнения и коментари е необходимо да сте регистриран потребител в credoweb.bg.

Условията и начина на регистрацията вижте на https://www.credoweb.bg/register.

Припомняме, че процедурата за преместването на ЕМА вече стартира. Срокът за подаване на заявки за хостване на агенцията е 31 юли 2017 г.

За актуални новини и коментари, във връзка с предстоящето релокиране на ЕМА, следете www.badibg.org и Facebook страницата на Българска асоциация за лекарствена информация.


https://www.youtube.com/watch?v=LsGdP2hSdtIНАЙ-НОВОТО ВHTA (HEALTH TECHNOLOGY ASSESSMENT) ПРЕДСТАВИ БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ЗА ЛЕКАРСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ НА ФАРМАИНДУСТРИЯТА У НАС

English Version

„Работни рамки за ценова оценка в Европа”, „Относителна оценка на ефикасността, Различия при ценообразуването в ЕС”, „Оценка на здравните технологии и биоподбни лекарства”, „Лекарствени продукти - актуална регулаторна рамка” бяха темите на трите основни модула в големия форум на Българска информация за лекарствена информация, който се проведе на 19 май 2017 г., в аула „Максима”, УМБАЛ „Света Екатерина”. Събитието „HTA and REA, Biosimilars and HTA, PRIME, Adaptive Pathway, Personalised medicines, Pricing of Meidicines” събра на една място световни експерти от Великобритания, Германия, Австрия и Франция с над 120 представители на българска фармаиндустрия, регулаторни органи и академични среди.

Личната покана на проф. Татяна Бенишева – Председател на УС на асоциацията, приеха проф. Майкъл Друмонд /University of York, UK/, Dr. Mira Pavlovic - Ganascia (Advisory Board - NDA), Monique Martin (inVentiv Health Consulting, UK), Lena Gebert RPh, MDRA (NDA Germany) и Dr. Sabine Vogler (Austrian Public Health Institute). От българска страна, лектори бяха маг. фарм. Диана Иванова (ARPharM) и Анета Пиперкова (БАПЕМЕД). Събитието беше открито с поздравителен адрес от проф. Виктор Златков – ректор на Медицински универститет, София. Лично проф. д-р Цекомир Воденичаров – декан на ФОЗ, МУ – София, привества лекторите и участниците в събитието. Благодарствени грамоти за професионално и ползотворно пратньорство получиха главните редактори на вестниците „Форум медикус” – Дарина Стоева и на „Животът днес” – Петър Галев. Детайлна информация за форума може да бъде открита и във Facebook страницата на асоциацията. Същевременно, продължава ранната регистрация за есенния Курс по лекарствени регулации на БАЛИ, който ще се проведе в три модула, както следва: 13 октомври 2017 г., 3 ноември 2017 г. и 24 ноември 2017 г.AFTERNOON TEA & COFFEE BUSINESS MEETING С ТОП ЕКСПЕРТИ, ДЕН ПРЕДИ ГОЛЕМИЯ HTA ФОРУМ НА АСОЦИАЦИЯТА

На 18 май 2017 г., ден преди едно от най-големите събития на БАЛИ за годината, асоциацията организира работна следобедна закуска за тесен кръг от експерти в лекарствените регулации.

На ексклузивната среща, която се проведе в Central Park Hotel Sofia, присъстваха проф. Майкъл Друмонд /University of York, UK/, Д-р Мира Павлович - Канасция (Advisory Board - NDA) и Моник Мартин (inVentiv Health Consulting, UK). На събитието бяха обсъждани едни от най-горещите и актуални HTA (Health Technology Assessment) въпроси – настоящата HTA система в България, HTA предизвикателствата в ЕС и България, както и серия от въпроси, относно конкретни HTA казуси и ситуации. Участници в дискусията бяха доц. Асена Стоименова – изпълнителен директор на ИАЛ, членове на НСЦРЛП, проф. Генка Петрова – член на УС на БАЛИ и президент на българското представителство на Международното общество за фармакоикономически проучвания и анализи (ISPOR), както представители на GSK, AstraZeneca, Medochemie Bulgaria, Roche Bulgaria, AbbVie, Berlin – Chemie, A&D Pharma, Novartis, PSI Pharma, Прескрипция и БАПЕМЕД. Модератор на събитието беше председателят на Българска асоциация за лекарствена информация проф. Татяна Бенишева. Снимки и още информация за събитието могат да бъдат открити и във Facebook страницата на БАЛИ – Bulgarian Association For Drug Information (BADI).120 ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ФАРМАИНДУСТРИЯТА У НАС УЧАСТВАХА В

„БЕЗОПАСНОСТ НА КОЗМЕТИЧНИ ПРОДУКТИ, РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 1223“

– ПЪРВИЯТ УЪРКШОП НА БАЛИ ЗА ТАЗИ ГОДИНА


  Д-р Питър Псарологос /PharmaLex, Norway/, д-р Вили Топалова /PharmaLex, Bulgaria/ и Емилияна Ставрева /Pierre Fabre, Bulgaria/ бяха част от лекторите в мартенския семинар на Българска Асоциация за Лекарствена Информация.

На събитието, което се проведе на 31.03.2017 г., в хотел Форум, бяха презентирани и обсъждани темите - Нотификационен портал за козметични продукти (CPNP), Безопасност на козметичните продукти и PIF, Обработка на нежелани лекарствени реакции, Дейности на отговорното лице.

Сред специалните гости на събитието бяха представители на Министерство на здравеопазването и Медицински университет София. Модератори бяха проф. Татяна Бенишева, проф. Добриана Сиджимова, доц. Д-р Гриша Матеев и проф. Каролина Любомирова.

Цветелина Маймарова и Калина Георгиева от Лидера Трейдинг, представиха темите: Европейски стандарти за предоставяне на козметични и СПА услуги,и Иновативни методи за разработка на активни съставки и технологични платформи за транспорт на активните съставки.

Партньори на събитието бяха Pierre Fabre, Global Consulting, Лидера Трейдинг и PharmaLex, България. Първите три компании участваха и със собствени промо- щандове, като дадоха възможност на участниците в семинара да тестват на място предлаганите от тях продукти и услуги.

Събитийният календар на асоциацията продължава с едно от най-значимите събития в сектора за годината - HTA and REA, Biosimilars and HTA PRIME, Adaptive Pathway, Personalised medicines. Семинар, с участието на основоположника на HTA в света, проф. Майкъл Друмонд, който ще се състои на 19 май 2017 г., в аула Максима на УМБАЛ „Света Екатерина“.ОЩЕ ТОП ЛЕКТОРИ СЕ ВКЛЮЧВАТ В HTA СЕМИНАРА

НА БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ЗА ЛЕКАРСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ ПРЕЗ МАЙ 2017


Д-р Мира Павлович(Mira Pavlovic-Ganascia) - Director at MedicinesDevelopment and Trainingservices, Member of Advisory Board at NDA иЛена Геберт(Lena GebertRPh, MDRA) - Senior Consultant, Regulatory Affairs,ClinicalDevelopment Strategy, са новите имена, който ще участват като лектори в семинара на 19 май 2017 г.  - HTA and REA, Biosimilars and HTA, PRIME, Adaptive Pathway, Personalised medicines.

Събитието ще се проведе в аула Максима на УМБАЛ „Света Екатерина“, с начало 9:00 ч. На www.badibg.org е публикувана програма на семинара, както и регистрационна форма.


До момента, личната покана на председателия на Българска Асоциация за Лекарствена Информация – проф. Татяна Бенишева, за участие в събитието, приеха световни авторитети в индустрията като проф. Майкъл Друмондд-р Сабине Воглер и Моник Мартин. С участието на д-р Мира Павлович и Лена Геберт, общият брой на чуждестранните лектори става пет. Освен тях, на събитието ще чуем лекции и презентации от български експерти, чийто имена ще анонсираме на по-късен етап.


ОСНОВОПОЛОЖНИКЪТ НА HTA В СВЕТА ИДВА В БЪЛГАРИЯ ПО ПОКАНА НА

БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ЗА ЛЕКАРСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ

Проф. Майкъл Друмонд, известен като основоположник на HTA в света, пристига в България като специален-гост лектор на семинара:  HTA and REA, Biosimilars and HTA, Clinical Trial Regularion 536/2014 - update, PRIME, Adaptive Pathway, Personalised medicines. Проф. Друмонд е автор на над 600 публикации и водещи ръководства към NICE. Гости лектори на специалното събитие ще бъдат още д-р Сабине Воглер и Моник Мартин – топ имена в световната фарма индустрия.

 Семинарът е част от Програмата на БАЛИ за 2017-та и ще се състои на 19 май 2017 г., в аула „Максима” на УМБАЛ „Света Екатерина”.

Регистрационната форма за участие и програма на събитието са публикувани на www.badibg.org.

Поради огромния интерес от страна на фарма индустрията към събитието и промоционалния период на ранна пакетна регистрация, който БАЛИ предложи на своите членове, местата за участие се заемат изключително бързо. Информираме ви, че регистрацията ще продължи до изчерване капацитета на залата.

Повече информация за семинара и останалите събития на БАЛИ на www.badibg.org, Facebook страницата на асоциацията и познатите контакти.КАНДИДАТ – ЛЕКТОРИ И ЛЕКТОРИ ОТ КУРС ПО ЛЕКАРСТВЕНИ РЕГУЛАЦИИ 2016 НА БАЛИ ОТБЕЛЯЗАХА ФИНАЛА НА ТАЗГОДИШНОТО ИЗДАНИЕ С ПРЕДКОЛЕДЕН БИЗНЕС КОКТЕЙЛ

 

ЯСЕН Е ПОБЕДИТЕЛЯТ В ТЕСТОВЕТЕ ОТ КУРСА

На 9 декември 2016 г., в офиса на БАЛИ се проведе празнична работна среща между участници в Курса, заявили желание да участват като лектори в бъдещи събития на БАЛИ, както и част от лекторите в тазгодишното издание на Курса. На събитието бяха обсъдени теми и актуални проблеми, които да бъдат презентирани и дискутирани по време на предстоящите семинари на асоциацията.


Мария Долева, представител на Бьорингер Ингелхайм и лектор в Курс 2016 изтегли името на участника, който получава от БАЛИ машина за кафе Nescafe Dolche Gusto – Mini Me.

Светла Събева от Фарм Дедикт ООД ще посрещне Коледа в компанията на най-ароматното кафе, приготвено от автоматичната машина за кафе и специални напитки на Nestle.

В жребия за голямата награда участваха 31 представители на фармацевтичната индустрия у нас, представили се с отличен резултат на тестовете, по време на семинарите от Курса.
ДИРЕКТОРЪТ НА EUnetHTA ПРИСТИГНА В БЪЛГАРИЯ ПО ПОКАНА НА БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ЗА ЛЕКАРСТВЕНА ИНФОРМАЦИЯ

 Д-р Вим Гьотч бе специален гост - лектор на финала на

Курс по Лекарствени Регулации 2016


На 2 декември, с провеждане на Модул 5, приключи тазгодишното издание на Курс по Лекарствени Регулации на Българска Асоциация за Лекарствена Информация.

За финала на най-голямото ежегодно събитие на асоциацията, лично проф. Татяна Бенишева – председател на БАЛИ, покани една от най-влиятелните фигури в европейската фарма-индустрия – д-р Вим Гьотч – Директор на EUnetHTA Joint Action 3 (2016-2020) -  /Европейска мрежа за оценка на здравни технологии/.

Специално за събитието, д-р Вим Гьотч представи темата  „EUnetHTA – perspective 2016 – 2020“ и участва активно в дискусиите от програмата на семинара.

Ден преди събитието, на 1.12.2016 г., беше реализирана работна среща между д-р Вим Гьотч, директора на ИАЛ - доц. Асена Стоименова, Мери Пейчева /ИАЛ/, които са и членове на Комисия по оценка на здравни технологии, както и декана на ФОЗ, Пловдив - проф. Стефанов и членове на УС на БАЛИ.

Специално за участниците в семинара, д-р Вим Гьотч представи темата "EUnetHTA - perspective 2016 - 2020".

Вторият специален гост-лектор в семинара беше Карън Фейси - член на Scottish Health Technologies Group, която презентира темите "15 Years of Medicines HTA in Scotland - What Lessons Learned?" и "Demonstrating value in HTA - Does the story ring true?".

Специални гости на заключителния модул, бяха и представители на ИАЛ и Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти.

  Близо 200 експерти в лекарствените регулации участваха в петте модула на Курса. Лектори бяха утвърдени имена в лекарствените регулации от България, Великобритания, Шотландия и Германия.

В семинарите бяха презентирани и обсъждани темите: Регулаторна рамка  на генеричните и биологични лекарствени продукти – биоподобни, алергени и ваксини; Лекарствена безопасност- актуална регулаторна рамка; Медицински изделия - промени в регулаторната рамка. ОЗТ при изготвянето на оценъчните доклади  и реимбурсирането на   лекарствените продукти  и други.

По традиция, участниците във всеки модул, попълваха тест, с въпроси, дискутирани в съответния семинар. Участниците, чийто тестове са оценени с най-малък брой грешни отговори, участват в голямата коледна томбола на БАЛИ.

До 9 декември 2016 г., БАЛИ ще изтегли, на случаен принцип, името на щастливеца, които ще посрещне тази Коледа в компанията на кафе машина Nestle Dolce Gusto от Krups. Името на победителя ще бъде анонсирано на www.badibg.org  и във Facebook страницата на Асоциацията. 


МИНАЛИ СЪБИТИЯ

AFTERNOON TEA & COFFEE BUSINESS MEETING С ТОП ЕКСПЕРТИ, ДЕН ПРЕДИ ГОЛЕМИЯ HTA ФОРУМ НА АСОЦИАЦИЯТА

На 18 май 2017 г., ден преди едно от най-големите събития на БАЛИ за годината, асоциацията организира работна следобедна закуска за тесен кръг от експерти в лекарствените регулации.

На ексклузивната среща, която се проведе в Central Park Hotel Sofia, присъстваха проф. Майкъл Друмонд /University of York, UK/, Д-р Мира Павлович - Канасция (Advisory Board - NDA) и Моник Мартин (inVentiv Health Consulting, UK). На събитието бяха обсъждани едни от най-горещите и актуални HTA (Health Technology Assessment) въпроси – настоящата HTA система в България, HTA предизвикателствата в ЕС и България, както и серия от въпроси, относно конкретни HTA казуси и ситуации. Участници в дискусията бяха доц. Асена Стоименова – изпълнителен директор на ИАЛ, членове на НСЦРЛП, проф. Генка Петрова – член на УС на БАЛИ и президент на българското представителство на Международното общество за фармакоикономически проучвания и анализи (ISPOR), както представители на GSK, AstraZeneca, Medochemie Bulgaria, Roche Bulgaria, AbbVie, Berlin – Chemie, A&D Pharma, Novartis, PSI Pharma, Прескрипция и БАПЕМЕД. Модератор на събитието беше председателят на Българска асоциация за лекарствена информация проф. Татяна Бенишева. Снимки и още информация за събитието могат да бъдат открити и във Facebook страницата на БАЛИ – Bulgarian Association For Drug Information (BADI).

НАД 120 ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ФАРМАИНДУСТРИЯТА У НАС УЧАСТВАХА В „БЕЗОПАСНОСТ НА КОЗМЕТИЧНИ ПРОДУКТИ, РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 1223“ – ПЪРВИЯТ УЪРКШОП НА БАЛИ ЗА ТАЗИ ГОДИНА

Д-р Питър Псарологос /PharmaLex, Norway/, д-р Вили Топалова /PharmaLex, Bulgaria/ и Емилияна Ставрева /Pierre Fabre, Bulgaria/ бяха част от лекторите в мартенския семинар на Българска Асоциация за Лекарствена Информация.

На събитието, което се проведе на 31.03.2017 г., в хотел Форум, бяха презентирани и обсъждани темите - Нотификационен портал за козметични продукти(CPNP), Безопасност на козметичните продукти и PIF, Обработка на нежелани лекарствени реакции, Дейности на отговорното лице.

Сред специалните гости на събитието бяха представители на Министерство на здравеопазването и Медицински университет София. Модератори бяха проф. Татяна Бенишева, проф. Добриана Сиджимова, доц. Д-р Гриша Матеев и проф. Каролина Любомирова.

Цветелина Маймарова и Калина Георгиева от Лидера Трейдинг, представиха темите: Европейски стандарти за предоставяне на козметични и СПА услуги,и Иновативни методи за разработка на активни съставки и технологични платформи за транспорт на активните съставки.

Партньори на събитието бяха Pierre Fabre, Global Consulting, Лидера Трейдинг и PharmaLex, България. Първите три компании участваха и със собствени промо-щандове, като дадоха възможност на участниците в семинара да тестват на място предлаганите от тях продукти и услуги.

Събитийният календар на асоциацията продължава с едно от най-значимите събития в сектора за годината - HTA and REA, Biosimilars and HTA PRIME, Adaptive Pathway, Personalised medicines. Семинар, с участието на основоположника на HTA в света, проф. Майкъл Друмонд, който ще се състои на 19 май 2017 г., в аула Максима на УМБАЛ „Света Екатерина“.


 Програма на курсаCV НА ЛЕКТОРИТЕОТНОВО ПЪЛНА ЗАЛА ЗА МОДУЛ 4 ОТ КУРС ПО ЛЕКАРСТВЕНИ РЕГУЛАЦИИ 2016 на БАЛИ


„Медицински изделия и безопасност, ОЗТ при реимбурсиране на лекарствени продукти - основни понятия и изготвяне на анализ  -  I част“ бе темата на поредния семинар от есенния курс на БАЛИ. Събитието се проведе на 25 ноември 2016 г., в зала Централ на столичния хотел Форум.

По традиция, десетки експерти в лекарствените регулации участваха в семинара и научиха най-новото в сектора от лекторите д-р Вили Топалова /Линдек/, маг. Фарм. Тодор Даракчиев /ИАЛ/, маг. Фарм Ивайло Иванов /Санофи Авентис/, доц. Ралица Райчева /МУ – Пловдив/, Пламен Немчев /PP&IT Consulting/ и проф. Татяна Бенишева /МУ – София/.

Двама от участниците и този път си тръгнаха от събитието освен с много нова информация и с предметни награди, в контекста на предстоящите Коледни празници.

Курс по Лекарствени Регулации 2016 г. ще приключи този петък, 2 декември 2016 г., с Модул 5. Семинарът е с начало 9:00 ч., зала Централ, хотел Форум, София.


Всички членове на БАЛИ имат възможност да прегледат повторно презентациите на лекторите, които са публикувани в затворената секция на www.badibg.org, посредством персоналните си пароли за достъп. Отново там, са публикувани тестовете от отделните модули с верните отговори, имената на най-добре представилите се в тестовете, отново по модули и още много професионална и полезна информация.eCTD WORKSHOP С ЕКСПЕРТИ ОТ LORENZ LIFE Life Sciences Group ОРГАНИЗИРА БАЛИ ПРЕЗ НОЕМВРИ 2016

Петнадесет експерти в лекарствените регулации у нас, имаха възможност да участват в eCTD семинара, организиран от Българска Асоциация за Лекарствена Информация. Събитието се проведе на 18 ноември, в зала Пловдив на Interpred WTC, Sofia. Обучението беше водено от двама експерти на Lorenz Life Sciences Group - Agnieszka Sielicka и Matthias Schremser.

Семинарът беше обявен за група от 12 души. Поради изключително големия интерес и желание за участие, БАЛИ успя да договори участието на още трима експерти. Участниците получиха и сертификат за проведеното обучение.

В резултат на проведената анкета, по време на събитието, стана ясно, че има голямо желание и интерес от страна на участниците, за организиране на бъдещи подобни обучения от БАЛИ. Проф. Татяна Бенишева, председател на Българска Асоциация за Лекарствена Информация, се ангажира да планира и през 2017 г. идентични семинари, които носят безспорни ползи за участниците, повишавайки професионалната им квалификация и експертиза.

Снимки от събитието - ТУКПРИКЛЮЧИ СЕМИНАРЪТ „ЛЕКАРСТВЕНА БЕЗОПАСНОСТ – АКТУАЛНА РЕГУЛАТОРНА РАМКА, II ЧАСТ“ - МОДУЛ ОТ КУРС ПО ЛЕКАРСТВЕНИ РЕГУЛАЦИИ 2016 Г.

На 11 ноември 2016 г., БАЛИ проведе семинар на тема „Лекарствена безопасност – актуална регулаторна рамка, II част“. Събитието е част от Курс по Лекарствени Регулации 2016 г. Темата беше представена от лекторите проф. д-р Барбара Зикмюлер, Проф. д-р Аксел Тиле, д-р Мария Попова, Д-р Екатерина Генова, маг. Фармацевт Виолета Илиева, д-р Ева Борисова, д-р Вили Топалова. Модератор на събитието беше маг. фармацевт Константин Качулев.

По традиция, двама от участниците получиха комплимент от БАЛИ. Наградите бяха присъдени за коректно попълнена анкетна карта и оставена при регистрация визитна картичка.

Снимки от събитието са публикувани във Facebook страницата на асоциацията, както и на www.badibg.org

Курс по Лекарствени Регулации 2016 продължава с модули 4 и 5:

Модул 4 – 25 ноември 2016 г. - Медицински изделия-промени в регулаторната рамка. ОЗТ при изготвянето на оценъчните доклади и реимбурсирането на лекарствените продукти - I част.

Модул 5 – 2 декември 2016 г. - ОЗТ при изготвянето на оценъчните доклади и реимбурсирането на лекарствените продукти – методология - II част.

Модул 3 - Лекарствена безопасност- актуална регулаторна рамка - II част

11.11.2016г., хотел "Форум" София

„ЛЕКАРСТВЕНА БЕЗОПАСНОСТ – I ЧАСТ“ ПРОВОКИРА ЗАСИЛЕН ИНТЕРЕС СРЕД РЕГУЛАТОРНАТА ОБЩНОСТ У НАС


На 21 октомври 2016 г., БАЛИ проведе Модул 2 от Курс по Лекарствени Регулации 2016 г. който събра на едно място регулаторни експерти от почти всички фармацевтични компании у нас. Опитните лектори, д-р Вили Топалова /Линдек България АД/, д-р Ева Борисова /Салвис Фарма ООД/ и Мария Долева /Бьорингер Ингелхайм/ ни запознаха с предстоящите промени през 2017 г. в областта.

Д-р Ева Борисова, изп. директор на Салвис Фарма, провокира конструктивни обсъждания чрез формата The World Cafe /Световно кафене/. В работни групи, се обсъди темата за съответствието на лекарствената безопасност към мисията на компаниите.

Изтеглени бяха и специални награди, като Пейко Ангелов от Бьорингер Ингелхайм получи бутилка калифорнийско вино, като стимул за напълно и коректно попълнена анкетна карта. Гергана Семова от Фарм Дедикт ООД, получи интернационалния символ на империята Дисни – Мики Маус.

Снимки от събитието, може да видите във фейсбук: https://www.facebook.com/Bulgarian-Ass%D0%BEciation-of-Drug-Information-BADI-165468750168002/ .

Курс по Лекарствени Регулации 2016 продължава с Модул 3 – „Лекарствена безопасност- актуална регулаторна рамка - II част“, който ще се проведе на 11 ноември 2016 г. с чужди лектори от Германия и от ИАЛ

Модул 2 - Лекарствена безопасност- актуална регулаторна рамка - I част

21.10.2016г., хотел "Форум" СофияФотоархив
: РЕГИСТРАЦИЯ | УЧАСТНИЦИ | ЛЕКТОРИ | КАФЕ ПАУЗА

ПРИ ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ИНТЕРЕС ПРОТЕЧЕ МОДУЛ 1 ОТ КУРС ПО ЛЕКАРСТВЕНИ РЕГУЛАЦИИ 2016

При изключителен интерес и активност от страна на фармацевтичната общност у нас, премина първият модул от Курс по Лекарствени Регулации 2016, организиран от БАЛИ. Обучението на тема „Регулаторна рамка на генеричните и биологични лекарствени продукти – биоподобни, алергени и ваксини“ се проведе на 7 октомври 2016 г., с участието на над 110 експерти, в лекарствените регулации, които се запознаха с най-новата и актуална информация по темата.

Специален гост-лектор на събитието беше Д-р Криста Лампинг - MSc.MDRA-Германия, дългогодишен експерт по лекарствени регулации. От българска страна, лекции представиха Диляна Стоева - Рамус Медикал, проф. Татяна Бенишева - МУ-София, Георги Николов – НЦИПБ, Петя Стратиева и Антоанета Ваклинова – Санофи Пастьор.

Професионален интерес към обучението проявиха и студентите от Фармацевтичния факултет към МУ – София. След специално подготвена за тях лекция от проф. Татяна Бенишева, студентите имаха възможност да се срещнат лице в лице с експерти по лекарствени регулации, работещи за едни от най-големите фарма компании у нас. В резултат на активността от страна на студентите и искреното им желание да се информират повече по темата, БАЛИ заяви готовност и желание да организира обучения по Лекарствени регулации за начинаещи.

Курс по Лекарствени Регулации 2016 продължава с Модул 2 – „Лекарствена безопасност- актуална регулаторна рамка - I част“, който ще се проведе на 21 октомври 2016 г.

Модул 1 - курс по лекарствени регулации

07.10.2016г., хотел "Форум" София


 Програма на курса | CV Лектори

ФотоархивРЕГИСТРАЦИЯ | УЧАСТНИЦИ | ЛЕКТОРИ | КАФЕ ПАУЗА


Българска Асоциация за Лекарствена Информация (БАЛИ) организира семинар на 27.05.2016 г. в залата Интерпред –бул. Драган Цанков № 36, гр. София.

На мероприятието присъстваха 150 участници, като официални гости на събитието бяха представители на Народното събрание,д-р Даниела Дариткова, Изпълнителна агенция по лекарства, Комисията за оценки на здравни технологии (ОЗТ), Факултет по обществено здраве при МУ-София представляван от Цекомир Воденичаров и фарма индустрията.

Изтъкнати експерти като проф. Панос Канавос, директор в London School of Economic и г-н Питър Бахман, председател на Координационната група - CMD(h), със седалище в ЕМА изнесоха доклади, относно предизвикателствата в оценки на здравни технологии и разрешителните режими MRP/DP.

Участниците имаха шанс да споделят добри практики и да обсъдят някои предизвикателства и неясноти при прилагането на лекарствените регулации у нас и по-специално на оценки здравни технологии.

Програма на семинара - BG EN | CV Лектори

Поздравителен адрес от ректора на Медицински Университет-София проф. д-р Вихра Миланова,дмн - ТУК

Снимки: Регистрация | Лектори | Участници | Кафе пауза


Bulgarian Association for Drug Information (BADI) organized a conference on May 26th and 27th 2016

at Sofia Hall – INTERPRED building, 1040 Sofia.

The event was attended by 150 participants, as official guests of the event were Dr. Daniela Daritkova,

Chairperson of the Health Committee at 43rd National Assembly, Prof. Tzekomir Vodenicharov MD the Faculty

of Public Health, Medical University of Sofia, Chairpersons of leading pharma companies, representatives of

the Bulgarian Drug Agency, the Commission for Health Technology Assessment (HTA) and pharma  industry.

Prominent experts like Professor. Panos Kanavos (director at London School of Economic) and

Mr. Peter Bachmann (Chairman of the Coordination Group - CMD (h), headquartered in EMA) gave presentations

on the new challenges in health technology assessment and authorization schemes MRP / DP.

Participants had the chance to share best practices and discuss some challenges and uncertainties in

the implementation of drug regulations in the country and in particular health technology assessments.


Уважаеми колеги,

приключи семинара на 26 май 2016 г. на тема Лекарства за педиатрична употреба.

Програма на семинара - BG EN |CV Лектори 

Снимки: Регистрация | Лектори | Участници | Кафе пауза


На 25 март 2016 г. се проведе безплатно обучение за членовете на БАЛИ, с подкрепата на ФОЗ.

Темите, които бяха обхванати са следните:

Оценка на здравните технологии - принципи и практики

Комисия по редки заболявания – цел, задачи и функции

Приложение на многокритериен анализ при оценка на здравни технологии за редки болести

Различните подходи за оценка стойността на лекарства-сираци използвайки НТА:

Доказателствата от 4 европейски страни

Развитие на ОЗТ и законодателство в България

Примери за прилагането на ОЗТ в България

/проучване в реална терапевтична среда на разходите за лечение на ХОББ/

Място на провеждане УМБАЛ „Света Екатерина”, бул. „Пенчо Славейков“ №52, София

Проф. Цекомир Воденичаров – Декан на ФОЗ, МУ-София;

Доц. Добриана Сиджимова откриха семинара.

Модератори бяха: Проф. Татяна Бенишева, Елена Никод, Проф. Георги Христов,

Доц. Антония Янакиева, Проф. Румен Стефанов, Георги Искров, д- Борисла Борисов,

Проф. Генка Петрова, гл.ас.Мария Димитрова


Bulgarian Association for Drug Information (BADI) celebrated 5th ANNIVERSARY on November, 11 2015 at Sofia Hall – INTERPRED building, 1040 Sofia. During the event (gala cocktail) a competition was dedicated to the topic: "Innovation in Healthcare" where 16 nominees contested for the Awards.

Official guests to the event included Dr. Daritkova, Chairperson of the Health Committee at 43rd National Assembly, Prof. Vodenicharov - Dean of the Faculty of Public Health, Medical University of Sofia, Barbara Sickmueller - President of the German Association of Drug Regulatory Affairs, DGRA Startseite - DGRA e.V. - Deutsche Gesellschaft fur Regulatory Affairs, Darina Stoeva –Forum Medicus editor-in-chief,Chairpersons of leading pharma companies, patient organizations and professional organizations. See the new section - "Five years BADI" with the event kit – presentations and videos and photos by specialized topic.

5 годишнина БАЛИ (11.11.2015 г.):

Снимки: ПОСРЕЩАНЕ | НАЧАЛО | КОКТЕЙЛ| НАГРАЖДАВАНЕ | ВЕСЕЛА ЧАСТ |
Уважаеми колеги,

Уведомяваме Ви, че успешно приключи Есенния курс за 2015г.,

на който присъстваха 394 участника, което потвърждава значителния интерес към това събитие и значимостта му в подпомогане на регулаторната дейност у нас в областта на фармацията. Презентации изнесоха 5 чуждестранни гост – лектори, 13 български лектори, както и двама лектори от Изпълнителна Агенция по Лекарствата.

Участниците в курса проявиха голям интерес към презентацията на фирма „Сирма Сълюшън” за новата информационна система на НСЦРЛП, която се очаква да заработи от началото на 2016г. БАЛИ винаги се стреми да подпомага адекватното развитие на фармацията в България и по-специално на регулаторните нормативни уредби, така че те да бъдат в пълен унисон с лекарствената политика в Европейския съюз.

Курс 2015:

Модул 1 - 09.10.2015: РЕГИСТРАЦИЯ УЧАСТНИЦИ ЛЕКТОРИ КАФЕ ПАУЗА ТОМБОЛА
Модул 2 - 23.10.2015: РЕГИСТРАЦИЯ УЧАСТНИЦИ ЛЕКТОРИ КАФЕ ПАУЗА
ТОМБОЛА
Модул 3 - 13.11.2015: РЕГИСТРАЦИЯ УЧАСТНИЦИ ЛЕКТОРИ КАФЕ ПАУЗА
ТОМБОЛА
Модул 4 - 27.11.2015: РЕГИСТРАЦИЯ
УЧАСТНИЦИ
ЛЕКТОРИ
КАФЕ ПАУЗА
ТОМБОЛА


Българска Асоциация за Лекарствена Информация – БАЛИ

отбеляза своя 5-годишен юбилей на 11.11.2015г. в зала София (партер)  сградата на ИНТЕРПРЕД - СТЦ София,

На събитието беше проведен конкурс на тема:
„Иновации в сферата на здравеопазването”.

5 годишнина БАЛИ (11.11.2015 г.):

Снимки: ПОСРЕЩАНЕ | НАЧАЛО | КОКТЕЙЛ| НАГРАЖДАВАНЕ | ВЕСЕЛА ЧАСТ |
Уважаеми колеги, уведомяваме Ви, че на 09, 23 октомври и на 13 ноември 2015 г. успешно приключиха три от Модулите на есенния курс за 2015г. Бяха разгледани следните теми:

Модул 1 - Разрешителни режими, продуктова информация, персонализирана медицина и лекарства, промени при клиничните проучвания

Модул 2 – Лекарствена безопасност I част

Модул 3 - Лекарствена безопасност II част

Снимки - ТУК

Програма на курса (EN Version) и Регистрационна форма ТУК

Място на провеждане Хотел Централ Форум бул. Цар Борис ІІІ № 41,София 1612, България www.central-hotel.com

Форум 30 април 2015 г.
Темите бяха следните:
• Промени в разрешенията за употреба - вариации;
• Паралелна търговия на лекарства в държавите-членки на ЕС;
• Фалшифицирани лекарствени продукти;
• Законодателство на медицинските изделия в ЕС, включително и безопасност;
• Системи на ценообразуване, реимбурсиране и оценка на здравните технологии в ЕС.
На форумът взе учасие  Хайнц Кобелт -  председателят на European Association of Euro-Pharmaceutical Companies – EAEPC,
който  представи гледните точки относно паралелната търговия в Европейския съюз, както и критични моменти за България.

Моля разгледайте снимките от форума:

- Регистрация

- Лектори

- Почетни гости

- Форум - общи снимки


Уважаеми колеги,

1. След внимателно прочетени анкетни карти, които бяхте попълнили на Форум 30 април 2015 г. комисия от БАЛИ излъчи печелившия.

Това е представителя на фирма БОАРОН БЪЛГАРИЯ д-р Милен Недев.

Неговата анкета беше попълнена най-подробно и професионално.

Същият печели обявения ваучер на стойност от 50,00 лв. за ресторант MAMA'S fish & Grill


2. Същата комисия, след внимателен преглед на получените селфита излъчи най-интересното.

То е изпратено от г-жа Милена Димитрова от АКТАВИС EАД.

Нейната награда е външна батерия за смарт-телефон


БАЛИ поздравява печелившите !
Уважаеми колеги,

БАЛИ организира курс по Лекарствени регулации 2014.г.

Темите бяха:

Въведение в лекарствените регулации, регулаторни органи Лекарствена Безопасност - I и II Част.

Основни направления при ценообразуване и реимбурсиране на лекарства, включително и за редки заболявания.

Тук може да изтеглите проекто-програмата (EN Version)

Снимки от курса проведен на 10 октомври 2014 - ТУК

Снимки от курса проведен на 24 октомври 2014 - ТУК

Снимки от курса проведен на 14 ноември 2014 - ТУК

Снимки от курса проведен на 28 ноември 2014 - ТУК

Място на провеждане - Essence Center

София, ул. 6-ти септември 37 (вътрешен двор)Уважаеми колеги,
уведомяваме Ви, че  на 30.05.2014 г. се проведе семинар на тема:
Клинични изпитвания, лекарствена безопасност
Цени и реимбурсиране, оценка на здравни технологии
Запознайте се с приложената програма (programme)
CV на лекторите участващи в семинара- натиснете ТУК.

Място на провеждане:
хотел Феста София
1404, София, бул. "България" 83РЕГУЛАЦИИ ПРИ КОЗМЕТИЧНИ ПРОДУКТИ, ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ И МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ

20 март 2014
КУРС ПО ЛЕКАРСТВЕНИ РЕГУЛАЦИИ

ЕСЕН 2013СЕМИНАР НА ТЕМА:

НОВОТО БЪЛГАРСКО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО В ОБЛАСТТА НА ЛЕКАРСТВЕНАТА БЕЗОПАСНОСТ ОТ ДЕКЕМВРИ 2012 Г., ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ДДП/ДПП ЗА БОРБА С ФАЛШИФИЦИРАНИТЕ ЛЕКАРСТВА, ПАРАЛЕЛЕН ВНОС, НОВИЯТ НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ ПО ЦЕНИ И РЕИМБУРСАЦИЯ

26. април 2013 г. - Хотел «САМОКОВ» - Боровец.